top of page
Buscar
Foto del escritorCarlos Renau Merce

CALLE JOSÉ PASCUAL TIRADO

Actualizado: 30 nov 2022


Bajada de la Calle de Arriba junto a la actual calle O´Donell

Calle Coll de Balaguer (Existen referencias de 1371)

Calle Balaguer (13 de Octubre de 1899)

Calle José Pascual Tirado (21 de Julio de 1967)



Josep Pascual i Tirado. Castelló de la Plana, 12 de maig de 1884 – 1 de gener de 1937

Va estudiar batxillerat a l'institut de Santa Clara, de Castelló de la Plana, com a única formació acadèmica. Acabats aquests estudis, va passar a ocupar-se del patrimoni agrícola de la seua família, terratinents de la comarca de la Plana.

Després d'unes primeres incursions literàries —avui dia perdudes— i de certes vel·leïtats entre el castellà, llengua en la que va publicar alguna obra menor, i el català, a partir del 1920 comença la publicació de les seues narracions breus al Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura, que havia estat fundada el 1919 per Salvador Guinot, Ricard Carreras, Joan Carbó, Àngel Sànchez i Gozalbo i Lluís Revest. Gràcies a la seua relació amb la Societat Castellonenca, va entrar en contacte amb mossèn Antoni Alcover, amb qui va mantindre una fluïda correspondència. La tasca literària d'aquests anys ompliria tota una dècada de treball. Aquestes narracions van ser recollides en dos volums Tombatossals i De la meua garbera. Contalles de Castelló de la Plana.

A Tombatossals, la seua millor aportació, narra les aventures del gegant Tombatossals en la cort del rei Barbut i en la conquesta de les illes Columbretes, que esdevenen, alhora, mite, símbol, signe i miratge. Altres personatges recreats per l'autor també viuen en la memòria col·lectiva, com ara l'Arrancapins i el Bufanúvols. L'obra ha quedat incorporada al cabal col·lectiu de la cultura popular i tradicional, ja que, provant de justificar míticament el poble de Castelló de la Plana, es transcendeix a si mateixa, carregada d'una capacitat simbòlica inesgotable.

La compositora Matilde Salvador va compondre el 1943 l'òpera La filla del rei Barbut, amb llibret de Manuel Segarra Ribes, basada en Tombatossals.

Va ser regidor de Castelló pel Partido Radical Republicano, a les eleccions d'abril de 1931, formant part del primer Ajuntament de la República, amb Manuel Peláez Edo com alcalde. El PRR es va distingir per combatre des del centredreta les polítiques esquerranes dels governs de Manuel Azaña, durant el primer bienni (1931-1933). Després de les eleccions de 1933, que van donar una majoria de les dretes al Congrés, i en les quals va obtenir 104 escons, el PRR va liderar el govern de la República, primer en solitari (un gabinet monocolor amb el suport de la CEDA), i després en coalició amb la CEDA de José María Gil-Robles.

Josep Pascual va seguir sent regidor a la següent legislatura i fins el 1936 i, segons les actes municipals, defensà la postura dels propietaris agrícoles, el tradicionalisme i els interessos de l'Església catòlica.




17 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

CALLE COSME VIVES

Calle Cosme Vives Calle Asturias (1939) (1) Calle Cosme Vives (1) Esta denominación, sin duda, trataba de homenajear al General Aranda,...

CALLE TARRAGONA

Calle Tarragona (1972) Denominación por Acuerdo de 18 de Septiembre de 1972: “ Existiendo una vía pública sin rotular, ubicada en el...

Comments


bottom of page